Skoči na glavno vsebino

8. februarja praznujemo Prešernov dan, ki je slovenski kulturni in državni praznik. Je tudi dela prost dan in za nas učence pouka prost dan. Dne 9. 2. 2022 smo učenci 4. razreda imeli proslavo ob prazniku slovenske kulture in spominu na Franceta Prešerna. Pri izvedbi proslave smo skupaj s knjižničarko in našo učiteljico sodelovali tudi nekateri učenci. Kljub manjši tremi nam je dobro uspelo. Razgrnili smo slovensko zastavo in proslava se je pričela.

Najprej smo poslušali melodijo »Zdravljice«, himne Republike Slovenije. Nato smo skozi kamišibaj si ogledali in prisluhnili celotnemu besedilu Zdravljice ter življenjepisu Franceta Prešerna. Sledilo je branje pesmi iz pesniške zbirke »Imam zelene čeveljčke« avtorice Anje Štefan, ki je tudi letošnja prejemnica nagrade Prešernovega sklada. Na koncu smo še prisluhnili pesmi »Od železne ceste« iz Prešernove knjige »Poezije« ter uglasbeni pesmi Anje Štefan »Moja tace bi plesale«.

Proslava nam je bila lepa, zanimiva in poučna. Veliko smo izvedeli o našem največjem slovenskem pesniku Francetu Prešernu in o besedi kultura. Biti kulturen pomeni, da spoštuješ ljudi in naravo okoli sebe in se vedeš tako, da nikomur ne škoduješ. Vsem želimo veliko kulture!

Zapisali: učenci 4. r. in razredničarka Danijela Švajger

 

Dostopnost